Tuesday, 7 July 2015

Jom Shopping Raya Dekat Kompleks kraftangan Malaysia KL


Salam..
Jom shopping raya last minute!!!
ha..ha..ha.. org ckp last minute baru feel nak raya kan..
Tapi... kena hadap kesesakan lautan manusia skit..
Korang tau tak ada lagi tempat lain yang berbaloi untuk kita shopping raya selain
Masjid Jamek dan Jln TAR.
Yang penting tak terlalu sesak dengan orang ramai dan faktor kepanasan dalam bulan puasa nie.
Produk yang di tawarkan adalah adalah hasil kraftangan dalam Malaysia sendiri.Dah tentu kualiti terjamin kan.Ada juga Produk yang exclusive dan mampu beli pendek kata pilihan di tangan anda.

Produk Batik

Malaysia sebenarnya kaya dengan hasil kraf jadi siapa lagi yang perlu menyokong produk buatan negara melainkan kita sendiri.Batik Malaysia telah melalui inovasi untuk menambah nilai dan menjadikannya lebih menarik.Bukan sahaja untuk pasaran dalam negara tetapi ke peringkat antarabangsa. Ada dua jenis Batik satu batik cop dan satu lagi batik lukis.. Apakata sesekali raya tahun nie berpakaian batik pulak mesti havoc kan.. Saya sendiri meminati batik terutama kain kapas memang sangat selesa mcm batik sarong tu..
Batik nie boleh di lukis atau di cetak atas material seperti sutera , crepe , siffon dan kapas. Bergantung kepada keselesaan masing2. Batik lukis paling cantik sehinggakan menjadikan dia exclusive.Kenapa sebab satu design untuk satu pasang sahaja dah x de yang lain.selain tu penggunaan warna yang banyak untuk menghasilkan 2 & 3 layer warna menjadikan batik sangat menarik lagi2 ditambah manik2 crumble kan.. Rekaan batik telah di modenkan bukan lagi hanya kaftan.korang bole juga dapat dress , jubah dan pario.

 selain batik ade juga fabrik tenunan

 Songket

 pelbagai dress

 deretan kedai yang ada di tempat pameran selain showroom sendiri.

 Seni kraf anyaman

 Untuk match dengan baju kebaya ada pelbagai pilihan dokoh dan pending yg penting unsur tradisional tu..

Brooch pun menarik

Tembikar untuk dekorasi kediaman

 Makanan tradisional terutama juadah hari raya juga ada
nie dia lemang..

 Rendang Tok

Demo buat ketupat nak beli pon bole

 Kerepek , Tempeyek pisang salai ala2 bandung gitu..

kitee pun beli jgk..
sape suke putu kacang..

 Kompleks kraf nie besar korang juga bolehla santai2 sambil shoping.


 Hasil kraf org asli Mah Meri

Hasil kraf daripada kayu


okey happy shopping yee..






No comments:

Post a comment