Thursday, 14 May 2015

Pengalaman Bersalin First Baby (Epidural)+Bius

Assalammualaikum




Sebelum terlupa better Akma coretkan dekat blog nie. 
Pengalaman  bersalin anak pertama.
Semasa  mengandung smpi sembilan bulan Akma teruja sangat nak tahu jantina baby.
Tapi setiap kali pergi scan... baby asyik menyorok jew x kasi tgk.
Baby  masa dlm perut suka duduk dlm keadaan sujud.
Sebenarnya doc ckp posisi terbaik baby dlm perut adalah dlm keadaan sujud.
 Sbb lebih mudah nkk push @ bersalin.
Jadi mmg susah skit nk tgk jantina nyer.Sepanjang tempoh kehamilan semuanya mudah. 
X de morning sickness yg teruk & bertenaga.
Alkesah smpi masa nak bersalin lah berdebar2 nk tau kita dpt baby aper kan. 

Date due untuk bersalin doc jangka 4/6/2011.Malam 3 hari bln tu standby tido dkt rumah mak.
Tanda2 sakit nak bersalin blm ada tp hati berdebar2 jgk sbb first time kan.
Malam tu tdo mcm biasa tetiba dlm jam 12 lbh terjaga. Bangunla nk pergi tandas.
Masa turun katil tu terasa mcm air mengalir laju jer turun smpi melimpah atas lantai.
Terus gelabah sekejap kejut hubby ngan mak abah.Air turun mmg tak henti da tapi rasa sakit x de plak.
Bersiap nk g spital masa dlm kereta relex jew smpi mak pelik.Hang x sakit ka.. Dak Pun mak..
  Mak ckp klu air ketuban da pecah akan rasa  sakit nk bersalin .
Mmg x sakit.Masa smpi hospital dorang check bukaan baru1cm.kena tido dekat wad dulu la jwbnyer.

Masa dekat wad nurse ada tanya pad awk warna pe.Pelik sekejap .
Tetiba nurse bagi tau dorang x ckp ker baby awk da berak dlm perut.Perasaan  masa tu dari tenang teruss stress.Apalagi tarik nafas g toilet check Alhamdullilah pad mmg warna air biasa.Positifkan diri baby ok.
Smpi esok pagi dalam jam 7 am x rasa sakit jgk.
Doc Check bukaan masih 1cm lagi. Dorang tolak Akma masuk wad first stage.
Kat situ prosedur mcm biasa tp yang pelik dorang masukan air kat tgn nie.
Sebelah menyebelah pun ada jgk wanita yg nk bersalin jgk dah menjerit2 sakit.Makin berdebar la.
Rupanya  kena induksi untuk membuka laluan.Induksi + Konstraksi maha double la sakit. konstraksi mula terasa makin lama makin kuat.Sampi tahap mmg nak teran tp nurse check blm ada
bukaan.Smpi Jam 3 ptg masih 3 cm.Nurse tolak masuk labour room

Bayangkan dari mlm td kena baring atas katil langsung x gerak mmg x selesa + sakit kontraksi.
Sampai ambil 3 kali suntikan tahan sakit tp mmg masih sakit.
Jam 6 ptg doc pakar bius dtg dan dorang offer epidural yg mana dpt mengurangkan rasa sakit nk bersalin.Hubby da tgk keadaan wife camni bersetuju.
Pakar Bius akan cucuk dkt dgn tulang blkg dlm keadaan duduk sambil peluk bantal.Jam da 9 mlm bukaan masih 5cm hanya Allah sahaja tau betapa lama sakit konstraksi.Alhamdullilah ms jam 11 mlm doc cuba bantu ms tu da 7 cm.Doc cepat2 ajar cara nk push.Mmg duk tgu saat2 nk teran jew sbb dr tadi nurse x kasi katanya blm ada bukaan.
Biasanya bila bukaan 8cm barula boleh teran.Kita mmg da rasa nk teran jew walaupun blm ada bukaan.Akibatnya da bengkak.Bila bengkak menyebabkan baby susah nk kuar nti.Nak cite psal kesan Epidural masa nk teran je x rasa sakit ms kontraksi masih lg sakit amat.kali ketiga push barula baby kuar.
Alhamdullilah syukur pada Allah baby selamat.
Nurse terus ambil apalagi ibu yg excited terus ty  jantina ape baby saya.Awk blm tau ker?? blm sambil senyum.Its a Boy..

 MasyaAllah terus dakap baby Assalammualaikum anak ibu selamat dtg ke dunia.
Rasa sakit td terus hilang bila da tgk baby.Macam nie perasaan seorang ibu.. 
Terus di tolak msk wad tp ada dugaan lain pulak.
Akibat kesan Epidural dah x dpt buang air kecil mcm biasa dan kena pakai tiub.Pergerakan agak terbatas dlm keadaan pantang kena menjaga baby.
Hospital biasa x benarkan ahli keluarga msk.Pengetahuan plak x de.Stress sgt baby nk menyusu nangis2 lapar.kasi baby isap susu x mau mungkin blm pandai lg. 
Tetap x putus asa cuba jgk ckp dgn baby kena isap nti lapar.. Alhamdullilah terus baby pandai rasa lega jgk baby da x nangis lg.Hari kelima baru boleh buang air kecil secara normal tp doc mmg pantau.
Due date yg doc jangka mmg tepat jam 12 mlm baby selamat kuar.Jadi 1 hari setengah menahan sakit.
Next entri  pglman bersalin second baby plak dah serik ambil epidural & ubat tahan sakit.







No comments:

Post a comment