ShellOut |
Ramadhan nie sis nak share resepi ShellOut belehlah berbuka dengan family ramai - ramai hanya dengan buat dan masak sendiri kan lebih jimat.. Kali nie sis share 3 jenis masakan ShellOut korang boleh campurkan sekali . Masak je asing - asing gitu..
Creamy Butter Shellout
Bahan bahan;
- 1 1/2 kg seafood campur ketam , sotong , kepah , udang mengikut citarasa
- 1/2 biji bawang besar Holand cincang dadu
- 2 1/2 sudu besar
- 8-10 ulas bawang putih cincang dadu
- 3 tangkai/daun kari
- 10 - 12 tangkai cili padi - hiris
- 3 sudu besar butter
- 1 1/2 tin susu cair - guna 2 tin
- 1 - 1 1/2 sudu besar gula
- Garam secukupnya
Sayur-sayuran
- Brokoli
- Lobak / kubis / kentang
- Jagung
- semua rebus
- Minyak masak
- 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Cara Masak :
Seafood campur di, basuh dan ditos.
Panaskan sedikit minyak. Masukkan butter dan sehingga cair. Tujuan guna minyak masak supaya butter tidak cepat hangit bila digoreng terlalu lama.
Masukkan bawang putih kisar. Kacau sehingga sedikit kekuningan, masukkan pula bawang besar cincang. Setelah sedikit layu, masukkan daun kari dan cili padi.
Masukkan pula susu sejat, sedikit garam dan gula. Bila kuah telah mendidih, baru masukkan sedikit air tepung jagung untuk memekatkan. Pastikan telah mendidih dulu ya.
Akhir sekali masukkan seafood campur . Kacau seketika sehingga masak, sedia untuk dihidangkan.
Panaskan sedikit minyak. Masukkan butter dan sehingga cair. Tujuan guna minyak masak supaya butter tidak cepat hangit bila digoreng terlalu lama.
Masukkan bawang putih kisar. Kacau sehingga sedikit kekuningan, masukkan pula bawang besar cincang. Setelah sedikit layu, masukkan daun kari dan cili padi.
Masukkan pula susu sejat, sedikit garam dan gula. Bila kuah telah mendidih, baru masukkan sedikit air tepung jagung untuk memekatkan. Pastikan telah mendidih dulu ya.
Akhir sekali masukkan seafood campur . Kacau seketika sehingga masak, sedia untuk dihidangkan.
ShellOut Masak Tom Yam Paprika
- bawang holand potong dadu
- bawang putih hiris halus
- cili kisar
- kuib tom yam
- daun limau purut
- garam
- sedikit air
- bahan perasa / sos tiram
Cara
masak:
Panaskan minyak, tumis
bawang holand , bawang putih
dah naik bau masukkan cili kisar,
masukkan kuib tom yam, daun limau purut.
Masak seketika sehingga cili masak.
Masukkan semua seafood campur . tambah air sedikit perasakan dengan garam , sos
tiram. Masak seketika. Siap.
nak rebus seafood campur dulu pun
boleh, kuah siram kemudian. Nak masak asing2 pun boleh, ini terpulang, ikut
citarasa masing2.
ShellOut Masak Kari Bercili
- bawang holand potong dadu
- bawang putih hiris halus
- serbuk kari
- daun kari
- cili kisar
- halia hiris
- garam
- sedikit air
- bahan perasa sos tiram
Cara
masak:
Panaskan minyak, tumis bawang
holand & bawang putih, halia, daun kari, dah naik bau letak cili kisar,
masukkan serbuk kari, tambah air sedikit, masukkan seafood campur , perasakan
dengan garam , sos tiram. Tunggu masak seketika. Siap.
No comments:
Post a Comment