Monday 11 December 2017

Sambal Tradisi Aluya Kitchen Terlajakkk Sedap



Alkisah berjodoh dengan Aluya Kitchen sambal. Perasaan untuk merasa sambal hitam sendiri akhirnya terjebak untuk merasa semua sambal yang ada di situu  hahaa.. Mudahnya kau terpengaruh dan di pengaruhi. Opkoslaa..
Dah terlajakk sedapp tak tipuu ✋

Jenis - jenis Sambal 

πŸ… Sambal Hijau
πŸ… Sambal Hitam
  πŸ…Sambal Tomato
πŸ… Sambal Biasa

Jenis - jenis Acar

🍎 Acar Ikan Masin
πŸ… Acar Buah

Acar  Ikan Masin

Faridah binti Mohamed Zain adalah pengusaha sambal dan acar yang sedap nie. Perusahaan ini bermula pada tahun 2011 selepas beliau kembali ke tanah air selepas lama menetap di Dubai bersama suaminya yang bekerja disana. 

Aluyah Kitchen ini diambil sempena nama Ibunya Aluyah Abdul Hamid . Dengan menggunakan resepi daripada arwah ibunya maka dari situlah terpikirkan namanya. Kini penggeluaran sambal telah mencecah 6000 botol seminggu. Faridah sangat mementingkan kualiti sambal - sambalnya yang akan di pasarkan.  


Sambal Hitam 


Berat setiap botol sambal 200g . Untuk mengekalkan ketahanan sambal daripada rosak gunakan sudu yang kering setiap kali ini mengambil sambal @ acar. Simpankan di dalam peti sejuk selepas dibuka. 


Ramuan  Acar

Acar Ikan Masin 

  • Ikan talang 
  • buah pala 
  • cuka
  • halia
  • bawang merah
  • bawang putih
  • gula
  • cili kering
  • biji sawi


Acar buah 
  • kurma
  • prune
  • apricot
  • kismis
  • limau
  • cuka
  • halia
  • bawang merah
  • bawang putih 
  • cili kering

Sambal Hijau  


Sambal hijau yang paling popular sekali kerana kesedapanya dan mereka boleh meletakaan  sendiri lauk atau sayuran seperti petai , udang , sotong dan ikan . Kiranya sambal hijau ni pembuka selera walaupun hanya makan bersama nasi sahaja.


Ramuan Sambal Hijau

  • Cili padi
  • ikan bilis
  • bawang putih
  • belacan


ALUYA KITCHEN

71, JALAN SU 2A,

SERING UKAY,
68000 AMPANG
SELANGOR 

Email : aluyakitchen@gmail.com

Phone : 0177744871
FB :Aluya Kitchen

No comments:

Post a Comment